társasházi biztosítás

TOP 5 érv a társasházi biztosítás mellett

A társasházi biztosítás egyre népszerűbbé válik a lakóközösségek körében, hiszen számos előnnyel jár az egyéni lakástulajdonosok és a közös képviselet számára. Nagyon igaz, hogy senki sem szeretné a legrosszabbat vizionálni, de amennyiben mégis bekövetkezik valamilyen probléma, akkor szerencsés helyzet, ha van anyagi fedezet, amire támaszkodni lehet.

Sajnos, az emberek egyik rossz tulajdonsága, hogy szeretik a hibát másokra hárítani. Nem érdemes mindig máshol a felelőst keresni, főleg akkor, ha némi előre gondolkodással készíthetőek megfelelő óvintézkedések. Korábban a Grantis pénzügyi tanácsadó is felhívta már a figyelmet a társasházi biztosítás fontosságára. De vajon biztos érdemes megkötni ezt a biztosítást? Íme, 5 nyomós érv, amiket nem lehet félvállról venni!

1. Költséghatékony megoldás a problémákkal szemben

A társasházi biztosítás megkötése jelentős megtakarítást jelenthet az egyéni lakástulajdonosoknak. Egyetlen közös biztosítási szerződés lefedi az egész épületet, beleértve a közös részeket és az egyes lakásokat is. Így a biztosítási díjak megoszlanak a lakók között, ami költséghatékonyabb megoldást jelent, mintha mindenki külön kötne biztosítást.

Természetesen, azért van lehetőség még kiegészítő biztosításra, hiszen, ha egy beázás során a falak, vezetékek, tehát szerkezeti elemek javítását állja is a közös biztosítás, a tönkrement bútorok, műszaki cikkek már nem tartoznak bele.

2. Teljeskörű védelem

A társasházi biztosítás átfogó védelmet nyújt a közös tulajdonú részekre és az egyes lakásokra egyaránt. Ez magába foglalja a természeti katasztrófák (például vihar, tűz, árvíz), a vandalizmus és egyéb károkat. Egy jó köténycsomag nemcsak az épület szerkezetét, hanem a közös használatú berendezéseket is védi.

3. Kármegosztás és egyszerű ügyintézés

Amikor káresemény történik, a társasházi biztosítás egyszerűbbé teszi az ügyintézést. A biztosítóval való kommunikációt és a kárfelmérést a közös képviselő vagy a biztosítási szakértő végzi, így a lakóknak kevesebb adminisztratív teendőjük van. A kármegosztás is könnyebben kezelhető, hiszen egy közös szerződés, megegyezés alapján történik a rendezése.

4. Értéknövelés és biztonság

Egy biztosított társasház vonzóbb lehet a potenciális vevők vagy bérlők szemében, hiszen ennek a kötvénynek a megléte azt jelzi, hogy az épület és annak lakói gondoskodnak az ingatlan védelméről. Ez növelheti a lakások értékét és biztonságérzetet nyújt a jelenlegi és jövőbeli lakóknak egyaránt.

5. Jogszabályi megfelelés

Bizonyos esetekben, a társasházi biztosítás megkötése kötelező lehet bizonyos előírások vagy a szabályok alapján. A biztosítás garantálja, hogy a lakóközösség megfelel a jogi követelményeknek és elkerüli a büntetéseket vagy egyéb szankciókat. Ilyen formában pedig elmaradhat az újjal mutogatás. Tető- vagy vakolatomlás esetén például, a társasház előtt parkoló autókért, esetleges személyi sérülésekért ki lenne a felelős és ki végezné a megterítést? Az ilyen problémákat is gyorsan tisztázza a társasház biztosítás.

A biztosítás megléte a közös képviselők és az egyes lakók érdeke ugyanúgy. Ha társasházba költözöl, mindig érdeklődj ennek utána, mert a saját életedet is megkönnyítheted, ha van anyagi fedezet az esetleges problémákra!