gyogytornaszom

Milyen betegségre utalhat a derékfájás?

A derékfájás számtalan tényezőből eredhet, és sokféle betegség vagy állapot állhat a hátterében, ezért a mihamarabbi kezelés elengedhetetlen! A Gyógytornászom gyógytorna rendelő szerint ezért sem szabad félvállról venni a derékfájás kezelését. A leggyakoribb okok között szerepel az izomfeszültség, a gerincferdülés, az ízületi gyulladás vagy belső szervi problémák.

A fizikai vizsgálat során a szakember alaposan megvizsgálja a beteget, hogy megállapítsa az esetleges érzékenységeket, korlátozottságokat vagy egyéb eltéréseket. Szükség esetén további diagnosztikai eljárásokat rendelhet el, például röntgen-, MRI- vagy CT-vizsgálatot, hogy részletesebben kielemezhesse a probléma forrását.

A pontos diagnózis alapján személyre szabott kezelési tervet állít fel, amit a konzultáció alkalmával ismertet az érintettel. A kidolgozás során figyelembe veszi az egyéni állapotot, a tüneteket, az életmódot és a célokat. A gyógytorna rendszerint fontos szerepet tölt be a folyamatban, legyen szó akut vagy krónikus állapotról.

Hogyan enyhíthetők az akut panaszok?

Az akut derékfájás sok esetben hirtelen jelentkezik és általában egyértelmű okokkal társul. A gyakori kiváltó tényezők közé tartozik, például a hirtelen fordulat vagy emelkedés, a nehéz tárgyak emelése, vagy az egyenetlen testtartás hosszabb időn keresztül.

Ezek a tevékenységek túlzott terhelést jelenthetnek a hátsó izmokra, szalagokra és a gerincoszlop csigolyáira, ami fájdalmat és kényelmetlenséget okozhat a derék területén. Fontos, hogy a kezelés mihamarabb kezdődjön meg! Az első lépés nem más, mint a pihenés, hiszen csökkenteni kell az izmok és szalagok terhelését.

A hideg- és melegterápia szintén eredményesnek bizonyul a fájdalom enyhítésében és a gyógyulás elősegítésében. Néhány nap vagy hét alatt javul és az esetek többségében nem igényel komolyabb orvosi beavatkozást. Ha van rá mód, akkor mindenképp a megelőzésre kell törekedni! Ez lényegében azt jelenti, hogy a derékfájás elkerülése érdekében proaktív lépéseket kell tenni.

A krónikus derékfájás nagyon kellemetlen

Ez a fájdalomtípus hosszabb ideig fennáll és jelentős hatást gyakorol az életminőségre, azaz a mindennapi tevékenységekre. A krónikus derékfájdalom kezelése általában komplex, többszintű megközelítést igényel. A folyamat magába foglalhatja a gyógyszeres kezelést, például fájdalomcsillapítókat vagy gyulladáscsökkentőket, valamint a fizioterápiát és az izomlazító módszereket.

A különböző gyakorlatok segíthetnek erősíteni és stabilizálni az izmokat, emellett javítani a testtartást és a mozgástartományt. A gyakori nyújtás által megelőzhető az izommerevség, ami egyébként a derékfájdalom egyik kiváltó okaként ismert. Különösen lényeges azoknak az embereknek, akik hosszabb ideig tartó ülő vagy álló munkát végeznek.

A krónikus derékfájdalom életmódbeli változásokkal is enyhíthető. Az érintettek részéről fontos a türelem és a kitartás, mivel a kezelés hosszabb időt vehet igénybe. Megtörténhet az is, hogy különböző megközelítéseket kell kipróbálni a legjobb eredmények eléréséhez. Mindenképp nyitottnak kell lenni az új terápiás módszerekre, hogy a lehetőségek teljes mértékben kihasználhatóvá váljanak.