szürkehályog műtét

A szürkehályog felismerése és megelőzése felnőtteknél

A szürkehályog egy nagyon gyakori szembetegség, ami leginkább a 60-as éveikben járó és idősebb embereket érinti. Felmérések szerint a lakosság több mint felének 80 éves koráig szürkehályogja lesz. Ez az életkorral összefüggő látásromlás lassan alakul ki, de végül annyira zavarja a látást, hogy kezelésre van szükség. Az ilyen esetekben a legjobb opciód egy szürkehályog műtét.

Mit tehetsz a megelőzésért?

A korai felismerés a kulcs a szürkehályog azonosításához és kezeléséhez, mielőtt az súlyosbodna és befolyásolná az életminőséged. Van néhány figyelmeztető jel, ami arra utal, hogy szürkehályog vagy más szembetegség alakulhat ki. Bizonyos embercsoportok hajlamosabbak a szürkehályog kialakulására, mint mások. A kockázatok és a jelek ismerete segíthet a szem ápolásában, és abban, hogy hosszabb ideig megőrizd a tiszta látást
Bár a szürkehályog a korral elkerülhetetlenül kialakul, egyes szemészek úgy vélik, hogy az egészséges, tápanyagokban gazdag étrend segíthet megelőzni a kialakulását. Az egészséges életmód fenntartása és a testsúly figyelemmel kísérése megelőzhet más egészségügyi állapotokat, például a cukorbetegséget vagy az elhízást, amik összefüggésbe hozhatók a szürkehályog kialakulásával.

Néhány további tipp a szürkehályog kialakulásának megelőzésére

Kerüld a hosszan tartó napozást. A hosszan tartó UV-sugárzásnak való kitettség negatív hatással van a szem egészségére, ezért mindenképpen viselj napszemüveget, ha hosszabb ideig vagy a napon.
Mérsékeld az alkohol- és cigaretta fogyasztást. A túlzott alkoholfogyasztás vagy a dohányzás egyéb egészségügyi problémákat vet fel, de a szürkehályog kialakulásában is szerepet játszhatnak.

Legyél tisztában a kortikoszteroid tartalmú gyógyszerek kockázataival. A szájon át szedhető szteroidok, vagyis a kortikoszteroidok hosszabb ideig történő alkalmazás esetén összefüggésbe hozhatóak a szürkehályog kialakulásával.

Rendszeresen látogass el a szemorvoshoz. Minden évben vegyél részt egy átfogó szemészeti vizsgálaton. Bizonyos tünetek korai felismerése segíthet a tiszta látás megőrzésében és a maradandó károsodások elkerülésében.

Mik az első jelek?

Természetesen még azoknál is kialakulhat szürkehályog, akik egészségesen élnek, megfelelően táplálkoznak, tartják a testsúlyukat és óvják a szemüket. Súlyos látásproblémák, sőt, vakság is előfordulhat, ha a szürkehályogot nem kezelik. Szerencsére a műtétes kezelés viszonylag fájdalommentes és kevés pihenőidőt igényel.

A szürkehályog az öregedési folyamat természetes velejárójaként gyakran még akkor is kialakul, ha mindent megteszel a megelőzéséért. Kialakulhat genetikai, környezeti tényezők és az általános egészségi állapot miatt is. Első észrevehető jele általában a homályos látás. A homályos látás lassan kezdődik, és eleinte szinte észrevehetetlen lehet, de egyre zavaróbbá válik, ahogy a lencse nagyobb területére terjed ki. A szürkehályog kialakulásának első jelei lehetnek a kettős látás az egyik szemen és a szemüveg vagy a kontaktlencse típusának gyakori változása. A szemed egészsége szempontjából elengedhetetlen, hogy a szürkehályog ezen gyakori jeleinek észlelése után nagyon hamar szakemberhez fordulj.