Mit is takar a szerver?

A szerver müködése

Természetesen, léteznek olyan informatikai szakkifejezések, amelyek nem igazán izgatják az átlagos embert. Vannak olyanok is, amelyekkel kötelező jobban megismerkedni. Pontosan ilyen a szerver is, ami nem meglepő módon az angol server szóból ered.

Ez nem más, mint egy olyan speciális kiszolgáló, amelyik leginkább az informatika területén érvényesül, amely egy nagy teljesítményű számítógépet vagy szoftvert jelent. Ennek a legfontosabb feladata, hogy más gépek számára a rajta tárolt vagy előállított adatok felhasználását és kihasználását, esetleg más applikációk és szoftverek elérését garantálja, a nap mindegyik percében. Mivel ez komplex megoldásokra alapszik, nem is csoda, hogy a szerver több csoportba osztható.

Vannak azok, amelyek a funkciójuk szerint kerülnek kihasználásra, és akadnak olyanok is, amelyek a kiszolgált kör alapján, például internetes, intranetes szerver révén kerülnek felhasználásra. Nem maradhatnak ki azon szerves modellek sem, amelyek a hardverkiépítésük miatt jelentik a biztos választást. Ezek lehetnek PC vagy mainframe szerverek.