Magas korpatartalmú búzaliszt

Búzaliszt

Búzaliszt

A sütemények, a tészták, a pékáruk, a szószok és az öntetek elkészítéséhez gyakran kell alkalmazni egy sűrítő alapot, ami általában valamilyen őrlemény. A búzaliszt többféle búzából készülhet, hiszen napjainkban már vetnek tönkölybúzát, durum búzát és még sok más elnevezést viselő gabonát. Természetesen ezek közül nem mindegyik alkalmazható kenyérhez, tésztákhoz vagy süteményekhez. A gyártók nagyon sokfajta búzát takarmányként termesztenek, hogy az állatokat is el tudják látni valamivel.

A finomliszt, vagyis a BL 55-ös liszt egy igen apró szemcsemérettel rendelkező, kissé hintőporos tapintású, alacsony korpatartalmú termék. A színe világos, mivel a búzának csak a belső részét használják fel héj nélkül. A teljes kiőrlésű búzalisztnek a korpa- és sikértartalma is számottevő, ezáltal, ha a teljes kiőrlésű változatot egy kenyérhez való liszttel kombinálja, akkor nemcsak egy remek állagú tésztát kap, ami egészséges lesz, hanem szépen fel is fog jönni sülés közben. Érdemes jól megválasztani a lisztet.