Milyen befektetési lehetőségek vannak az ingatlanon kívül?

Nagy hozamú befektetések

A mai világ egyik jellemzője, ami általában pozitívum, de olykor okozhat nehézségeket is, hogy szinte minden területen rengeteg választási lehetőségünk van. Így van ez a pénzügyek terén, ha egy kicsi plusz hozamot szeretnénk, akkor banki betét, részvények és egyéb befektetési lehetőségek állnak a rendelkezésünkre. Ez egyrészt jó, hiszen mindenki kiválaszthatja azt, ami neki a legideálisabb, de rossz olyan szempontból, hogy gyakran nagyon nehéz átlátni a pénz világát.

Az egyik leggyakrabban választott módszer az ingatlanok vásárlása, de egyéb befektetési lehetőségek is hozhatnak teljesen váratlan fordulatokat azoknak, akik nem tájékozottak a megfelelő mértékben. Egy kis segítség gyanánt vegyünk sorra néhány befektetési lehetőséget. A már említett ingatlanvásárlás jó választásnak tűnhet, hiszen a bérleti árak gyakran elég magasak, viszont van néhány olyan dolog, amire ha nem figyelünk oda, akkor már nem is biztos, hogy annyira megéri. Ilyen például, ha nem sikerül jó bérlőt találni, nem fizet vagy lelakja a lakást. Az egyéb befektetési lehetőségek között ott van még például a banki lekötött betét, ami évi 1-2%-os kamatot ígér és viszonylag alacsony a kockázat. A kicsi hozam miatt, hosszú időre nem a legideálisabb választás. Az államkötvény esetében a kamat a banki betétnek akár kétszerese is lehet és veszteséggel államcsőd vagy állami fizetésképtelenség esetén kell számolni.

Azoknak, akik magasabb hozamot szeretnének elérni, egyéb befektetési lehetőségek közül választhatnak, például a vállalati kötvényt, ami gyakran az állami kötvénynél magasabb kamatot ígér, sőt, a kötvények piaci értékével is lehet kereskedni. Persze itt már a kockázat kicsit nagyobb, vagyis utána kell nézni, hogy milyen cégnek adjuk oda a pénzünket. A részvények esetében nem a vállalat hozama a nyereség, illetve adott esetben a vállalat eredményessége függvényében osztalékot is lehet kapni. Számos egyéb befektetési lehetőség közül is lehet választani, a lényeg az, hogy csak kellő ismerettel vagy szakmai segítséggel vágjunk bele.