LUK kuplung készlet többféle járműhöz

LUK kuplung készlet

LUK kuplung készlet

A tengelykapcsoló működése nem bonyolult, ám azok, akik még nem tudják alkalmazni a személygépjárműt, kicsit tanulnak a most következő cikkből. A tengelykapcsoló vagy hétköznap nevén, a kuplung két tengelyből, egy forgórészből és más gépelemekből (fogaskerék, szíjtárcsa, lendkerék) áll össze. A LUK kuplung készlet kiváló megoldás, ha a felsorolt alkatrészekből valamelyiket cserélni szükséges. A kuplung a hajtáslánc egyik nagyon fontos része, ami segíti a gépalkatrészek és a forgatónyomaték átvitelét.

Hétköznapi konyhanyelven talán úgy tudnánk megfogalmazni, hogy a tengelykapcsoló a sebesség átkapcsolását segíti. Vezetés közben, ha szeretnénk nagyobb vagy éppen alacsonyabb fokozatra kapcsolni, akkor a kuplungot teljesen benyomva a kézi váltót mozgatni tudjuk a megfelelő sebességfokozatra. Amennyiben a tengelykapcsolót nem nyomjuk be teljesen, akkor a hajtáslánc fogaskerekeit eltörhetjük, ami vezetés közben valljuk be, nem igazán lenne kellemes.

A LUK kuplung készlet az oilpower.hu oldalon beszerezhető Alfa Romeo, Audi, Seat, Skoda, BMW, Citroen, Peugeot, Fiat, Ford, Opel, Renault, Mercedes-Benz és Suzuki típusú autókhoz egyaránt. Azonban, az autó működéséhez nemcsak kuplungra van szükség, mivel a kenőanyag éppen olyan fontos, mint valamelyik alkatrész. Hogyan is kell ezt értelmezni? A motorolaj, a gépzsír is egyfajta kenőanyag. Ez az anyag biztosítja az alkatrészek súrlódása által lepotyogó kisebb szennyeződések eltávolítását, illetve valamilyen szinten hűtést biztosít a különféle gépelemeknek. Kenőanyag a féktárcsákra, a fékpofákra is kerül, hogy fékezés közben ne történjen száraz súrlódás.

A motorolaj például az autó motorjának hosszú élettartamáért felel, valamint a hő-elvezető képessége is kiváló. Természetesen a motorolaj cseréjéről és annak rendszeres ellenőrzéséről nem szabad megfeledkezni, mert idővel csökkenhet a viszkozitása és a hő-elvezető képessége. Ezen felül, a túlzottan használt kenőanyag, legyen szó motorolajról, veszít kenőképességéből és minőségéből.

Print Friendly, PDF & Email