Hatékony nyelvtanulási módszerek

 

Fontos megtanulni idegen nyelveket

Fontos megtanulni idegen nyelveket

A hatékony nyelvtanulásnak vannak olyan alapszabályai, amelyeket be kell tartani attól függetlenül, hogy milyen módszert is alkalmazunk, vagy milyen területen vagyunk fogékonyabbak a tanulásra. A legfontosabb ilyen az idegen nyelvek esetében vitathatatlanul a gyakorlás. Egy olyan nyelv, amelyet nem gyakorolnak, el fog felejtődni idővel, a szavak folyamatosan vesznek el. Ez igaz arra az idegen nyelvre is, amelynek tanulása folyamatban van, a korábban tanult dolgokat folyton ismételni kell, hogy megmaradjanak a memóriában.

 

A lényeg kiválasztani a leghatékonyabb tanulási módszert, amely minden esetben más, így nincs általános szabály, amely mindenkire érvényes. Egyedül tanulva a két legnagyobb módszer az audió módszer, amikor CD vagy kazetta hallgatásával sajátítjuk el a tudást, a másik pedig a nyelvkönyv, akár vizuálisnak is nevezhetnénk, hiszen olvasás, megfigyelés, látás révén memorizálunk ezzel a módszerrel. Csoportok terén vannak olyanok, akik többet tanulnak egy kisebb csoportban, amikor a tanár jobban tud mindenkire figyelni, mások a nagyobb csoportokat részesítik előnyben.

 

A napi nyelvtanulásnak is a legfontosabb szabályok között kell szerepelnie minden tanuló életében, aki szeretne fejlődni az adott idegen nyelvben. Ez akár 5-10 perc is lehet, de a lényeg az, hogy naponta tanuljunk, ismételjünk. A különböző szótárak, nyelvkönyvek, hasznos kifejezések gyűjteménye segíthet tanulás közben, ezeket is sűrűn elő lehet venni. Egy modern módszer az interneten való tanulás, amikor tanár segítségével vagy egyedül sajátítjuk el a tudást a virtuális térben.