Az amalgám fogtömés vitatárgyának számít

Amalgám fogtömés

A mai fiatalok talán tisztában sincsenek azzal, hogy korábban miként látták el a fogászok a fogszuvasodásokat. Az amalgám fogtömés rendkívül népszerűnek bizonyult évtizedekkel ezelőtt, azonban manapság csupán tengernyi vitát képez és a legtöbb rendelőben már nem is alkalmazzák.

Az amalgám fogtömés nemcsak esztétikátlan az árnyalat szempontjából, de még az egészségre is fokozott veszéllyel leselkedik. Az előző században talán azért szerepelt lankadatlan sikerrel, mert pénztárcabarát árral rendelkezett és tartós töméseket lehetett a segítségükkel előállítani.

Az amalgám fogtömés azonban higanyt tartalmaz, ami nem csupán allergiás reakciókat válthat ki, hanem bizony ízületi panaszokat, hajhullást és az immunrendszer legyengülését is okozhatja. A higany egyébként legfőképpen édes, esetleg savanyú ételek fogyasztásakor, a fogak csikorgatásakor és fluort tartalmazó fogkrémet alkalmazásakor szivároghat ki.

Amikor túlérzékenységre utaló tünetek ütik fel a fejüket, akkor mindenképp a tömések cseréje mellett kell dönteni. Manapság a fogtöméseket kompozit anyagokból végzik, ezeknek a végeredménye pedig az esztétikai fogtömés. A fogtömés árak gyakorlatilag attól függnek, hogy mennyi tömőanyagot alkalmaznak a beteg fogak ápolásakor.

Az Etele Dental rendelőiben, ezeket az információkat személyes konzultáción döntik el és beszélik meg. Ezeket a korszerű fogtöméseket több lépésből kreálják, az első feladat mindig az érzéstelenítés. Ezt a baktériumos szövetek eltávolítása követi, majd a tömőanyagot megfelelő precizitással elhelyezik a kialakított kis gödörben. A tömőanyag egyébként speciális fény hatására köt meg.

A fogtömés árak változóak, azonban hasonló fogkezelési terápiák során nem ajánlott spórolni, ugyanis minél olcsóbbat választ az illető, annál nagyobb a valószínűsége a gyenge nívónak. Az említett fogászati rendelőnél, az amalgám tömések cseréjére is lehetőség van. Eme beavatkozások során, a fogorvosok igyekeznek úgy eltávolítani a tömést, hogy közben a felszabaduló káros anyagok semmilyen gondot ne jelentsenek az épségre.